AMIT NAPJAINK FALAZATAIRÓL, FALAZATI ÉS ÉPÍTÉSI RENDSZEREIRŐL TUDNI ÉRDEMES

A CSALÁDI HÁZAK FALAZATAIVAL SZEMBENI KOMPLEX ELVÁRÁSOK

Egész napos, kreditpontos szakmai konferencia a Lurdy Házban

2023. szeptember 15. 9-16.30 óra

Napjainkban egyre több új építési technológia jelenik meg Magyarországon, tapasztalatok szerint ezzel a bővüléssel a szakembereknek is nehéz lépést tartani.
Az idei Építem az otthonom építkezési konferencián

A szeptember 15-i egész napos, kreditpontos, élő szakmai konferencián a falakkal szemben támasztott 8 elvárást, 8 szempontot veszünk alaposan szemügyre – egészen biztos, hogy minden szakember számára szolgálni fogunk újdonságokkal.

A szempontrendszerek elemzésén túl a konferenciát olyan praktikus témával is kiegészítettük, mint a falszerkezetek, építési technológiák forgalomba hozásához szükséges engedélyek kérdése (milyen engedély kell például egy helyszínen falazott vályogházhoz vagy egy konténerházhoz?!) és olyan érdekes téma is szóba kerül, mint a nyomtatott házak jövőképe.

A szakmai konferencia különlegessége, hogy az itt látottakat-hallottakat egy héttel később egy két napos online seregszemle követi, melynek keretében bemutatkoznak a ma Magyarországon hozzáférhető építési technológiák! A szakmai napra szóló belépők az egy héttel későbbi bemutatókra is érvényesek.

A KONFERENCIA PROGRAMJA

9:00 - 9:10

Megnyitó

Bodnár György

Közel 15 évet töltött el multinacionális hazai építőanyag-ipari cégek vezetőjeként, majd ott szerzett tapasztalataira (is) alapozva 2010-ben létrehozta Az építő közösséget, amely azóta már több ezer építkezőnek segített abban, hogy felkészültebben és átgondoltabban építkezzen. Az általa írt, immáron öt kötetes Építem a házam könyvsorozat közel 10 000 példányban kelt el. Youtube-csatornáját több, mint 12 000-en követik.

9:10 - 9:45

Bevezető - A falak szerepe a ház szerkezetében,
a falszerkezetek fejlődése, elvárások a falakkal szemben

falak, termikus burok, reális elvárások, alkalmas anyagok, megfelelő szerkezetek

Velősy András

Okl.építészmérnök, MBA, címzetes egyetemi docens. Több, mint három évtizedig tanított épületszerkezettant és építéstechnológiát több hazai egyetemen, köztük a BME-n, a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Karán és a MOME Építészeti Intézetében, illetve vendégtanárként a Pécsi Tudományegyetemen. Jelenleg senior kutató az ÉMI Innovációs Igazgatóságán és műszaki fejlesztési vezető az IDP Group Kft-nél. Emellett saját cégében a Redhouse Kft-ben szakértésekkel, épületszerkezeti és gyártmánytervezéssel valamint szakmai konzultációval segíti a különböző építőipari gyártó, kivitelező és tervező cégeket.

9:45 - 10:20

Elvárások a falazatokkal szemben #1
Nedvességgel szembeni ellenállás

Haraszti László

1977-ben végzett a BME építészmérnöki karán, majd utána még háromszor visszatért az Egyetemre, hogy szakmérnöki diplomákat szerezzen az építészet színes világáról. Először tervezőként dolgozott 40 évig, majd hirtelen váltással elment további ismereteket szerezni az üzleti/gyakorlati szakmai területen. Közel 50 éve igazságügyi szakértőként dolgozik, főként a nedvesedés okozta hibák orvoslása területén, azaz pincétől a lapostetőkig, teraszok, zöldtetők és a lapostetők hibáinak javításán. 54 év munkaviszony után nyugdíjasként az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetségében dolgozik tovább, mint szigetelés szakértő, vezetőségi tag. Tanít a felnőttképzésben a szigetelő rész-szakképzésben immáron 4 ciklusban. 2000 óta rendszeresen előad szakmai konferenciákon, az ÉMSZ RSZN Konferenciáinak szakmai moderátora és előadója is. Főként szakértéseket, műszaki ellenőrzéseket, szaktanácsadásokat végez, vállal.

10:20 - 10:55

Elvárások a falazatokkal szemben #2
Hőtechnikai és páratechnikai szempontok elemzése

Melyek a jelenleg hatályos hőtechnikai, illetve nedvességtechnikai követelmények a falszerkezettekkel kapcsolatban?
Mely szabványok és számítási módszerekkel, valamint milyen teljesítményadatok felhasználásával kell kiszámítani a megfelelőséget? Az előadás célja, hogy a hallgató átfogó képet kapjon a jelenlegi és a közeljövőben hatályba lépő követelmények, számítási módszerek és modellezési lehetőségek tekintetében.

Dr. Nagy Balázs

A BME Építőmérnöki Kar Építőanyagok és Magasépítés Tanszékének egyetemi docense, junior prima-díjas szerkezet-építőmérnök, épületenergetikai szakmérnök. 2013 óta oktat, kutatat és publikál, továbbá részt vesz hazai, illetve nemzetközi konferenciákon, kutatás-fejlesztési projektekben és ipari munkákban. Főbb kutatási területei az épületfizika és energetika, építő- és hőszigetelő anyagok kutatás-fejlesztése, valamint az építmény-információs modellezés és menedzsment. Részt vett az új hazai épületenergetikai rendeletek, valamint a hő- és nedvességtranszporttal foglalkozó európai szabvány kidolgozásában is. A Magyar Mérnöki Kamara tagja, a Magyar Tudományos Akadémia Építéstudományi Állandó Bizottságának titkára.

10:55 - 11:15

Szünet

11:15 - 11:50

A hőtároló tömeg szerepe a ház működésében

hőtároló tömeg, nyári túlmelegedés, szerkezetek kiválasztása
Könnyű vagy nehéz szerkezetű legyen a ház? Merre tájoljuk a házat?
Változások a túlmelegedés számításában és a követelményében nov. 1. után.

Kardos-Kunszt Ferenc

A Kardos Labor Kft. ügyvezetője és műszaki vezetője. Az Energiakulcs® védjeggyel rendelkező épületgépészeti rendszer konstruktőre. Ez a rendszer több minősített passzívház és 200+ alacsony energiás épület hőellátását biztosítja. Legfontosabb szakterületei: energiahatékony építés, hővisszanyerős szellőztetés, hőszivattyúzás. Az alacsonyenergiás épületgépészetben a saját fejlesztésű, Energiakulcs® védjeggyel bejegyzett hidraulikus egység és PLC-s vezérlés gyártása és telepítése a jelenlegi fő tevékenység. Ez a gépészeti megoldás 10 évvel megelőzte a 2020-as uniós irányelveket az energia önellátás területén. Cége, a Kardos Labor Kft. 2023 nyarán lett 32 éves.

Dr. Csomor Rita

Eredeti szakmája fizikus. Érdeklődése tíz évvel ezelőtt fordult az energiatakarékos épületek felé. Épületenergetikai tanúsító és részletesebben is foglalkozik energetikai számításokkal, hőszükséglet meghatározásával, miután elvégezte a Budapesti Műszaki Egyetem épületenergetikai szakmérnöki szakát.

11:50 - 12:25

Elvárások a falazatokkal szemben #3
Statikai és állékonysági szempontok

épületek tervezésének tartószerkezeti szempontjai - tartószerkezeti tervező szerepe a tervezési folyamatban - falak definíciója - falak terhei, igénybevételei - falak ellenállása (teherbírása) - földrengésteher Magyarországon - tervezés földrengésteherre

Vető Dániel

Okleveles építészmérnök, tartószerkezet-rekonstrukciós szakmérnök, a BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék adjunktusa. A tanszéki oktatási feladatok ellátása mellett külső megbízásokban is rendszeresen részt vesz, így például falazott szerkezetek földrengésvizsgálatában, meglévő épületek szakértésében. A Magyar Mérnöki Kamara tagja, tartószerkezeti tervezői és szakértői jogosultsággal rendelkezik.

12:25 - 13:25

Szünet

Falazati bemutató - Wienerberger

13:25 - 13:55

Elvárások a falazatokkal szemben #4
Tűzvédelmi és biztonságtechnikai szempontok

Lestyán Mária

Szakterülete az építésügy, az épületek energiahatékonysága valamint a tűzvédelem. Építész tervező szakmérnök, magasépítő üzemmérnök, szakújságíró, TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség elnöke, az A1 Hőszigetelőanyag-gyártók Egyesületének elnöke, a Szilikátipari Tudományos Egyesület Szigetelő szakosztályának elnöke, TMKE Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének felügyelőbizottsági tagja, BKIK Budapesti Kereskedelmi és Ipari Kamara I. Ipar, Ipari kutatás, Tervezés, Ipari Szolgáltatás Osztály elnökségi tag, Rockwool Hungary Kft. szakmai kapcsolatokért felelős igazgató. Óraadó az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Tudományi Karán valamint a Budapesti Műszaki Egyetemen, a Magyar Szabványügyi Testület számos munkabizottságának tagja, a Magyar Építész Kamara tervezési jogosultsággal rendelkező tagja, a Tűzvizsgáló Szakértői Iroda Kft. együttműködő partnere, a Tűzvédelmi Műszaki Irányelveket előkészítő munkacsoportok tagja.

13:55 - 14:25

Falazati elemek és készletek forgalomba hozatali kérdései

Pataki Erika

Okl. kohómérnök, minőségügyi mérnök, 2008-ban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen menedzser másoddiplomát szerzett. Szakmai pályafutását az ÉMI Építésügyi Innovációs Nonprofit Kft. kötelékében kezdte, ahol elköteleződött az építési termékek vizsgálata és minősítése iránt. Közel 10 évig az ÉMI terméktanúsítással foglalkozó irodáját vezette, melynek kapcsán megalakulásától tagja a Nemzeti Akkreditáló Hatóság munkáját segítő Akkreditálási Tanácsnak. 2016 óta az ÉMI Megfelelőségértékelő Központjának vezetője. A központ az építőipari termékek teljes vertikumában készít nemzeti és európai műszaki értékeléseket, illetve folytat le tanúsítási eljárásokat a világ különböző pontjain működő gyártóüzemekben. Számos konferencián, szakmai rendezvényen és az ÉMI saját szervezésű rendezvényein foglalta már össze az építési termékek forgalmazási, teljesítményigazolási kérdéseit. Ötödik éve előadója a MMK Beruházáslebonyolító Mesteriskolájának, ahol az építési termékek teljesítménynyilatkozatának részleteibe vezeti be hallgatóit.

14:25 - 15:00

Elvárások a falazatokkal szemben #5
Akusztikai, zajcsillapítási szempontok

akusztikai minőség, hangszigetelési követelmények, léghangszigetelés, lépéshangszigetelés, "nehéz" és "könnyű" falazatok, kerülőutas hangterjedés

Mesterházy Beáta

Okl. építészmérnök, épületszigetelő szakmérnök, akusztikai szakértő, BME Épületszerkezettani Tanszék oktatója, az Épületakusztikai Laboratórium munkatársa, emellett önálló akusztikai szakértőként tevékenykedik. Az építészeti akusztika témakörében rendszeresen publikál és előadásokat tart hazai és nemzetközi konferenciákon, szakmai továbbképzéseken. Számos szakmai szervezetnek tagja, az OPAKFI (Optikai, Akusztikai Film- és Színháztechnikai Tudományos Egyesület) Akusztikai Szakosztályának elnöke.

15:00 - 15:15

Szünet

15:15 - 15:50

Elvárások a falazatokkal szemben #6
Fenntarthatósági szempontok

Dr. Szalay Zsuzsa

Okl. építészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőanyagok és Magasépítés Tanszék egyetemi docense. Kutatási területe az épületenergetika, épületfizika, épületek életciklus-elemzése és fenntarthatósági értékelése. Számos hazai és európai uniós kutatási projektben vett részt, például a hazai épületenergetikai szabályozás módszertanának megalkotásában. Hazai és nemzetközi konferenciák előadója, számos tudományos publikáció szerzője.

15:50 - 16:25

Elvárások a falazatokkal szemben #7
Egészségügyi, épületbiológiai szempontok

Bíró Péter

Immáron 13 éve, hogy beleszerelmesedett a természetes építőanyagokban rejlő sokszínűségbe és a környezettudatos építésbe. Kezdetben saját otthonuk (140 éves vályogház) nem megfelelő anyagfelhasználásából és nem hozzáértő kivitelezésből adódó hibáit kezdték helyreállítani. Szerencsére a baráti körből rövid időn belül - igaz messziről, Ausztriából - érkezett a segítség. Ők mutatták meg, hogy már léteznek gyári, minősített vályog építőanyagok, és vályoggal kompatibilis, természetes hőszigetelések is. Így már megkezdődhetett a hibák kijavítása és a megfelelő irányt vett a házfelújításuk és egy teljes emeletráépítést is kapott. Azóta folyamatosan képzi magát és 2021-ben megszerezte a nemzetközi épületbiológus diplomát. Legfőbb célja, hogy hazánkban is újra széles körben elterjedtek legyenek a természetes építőanyagok és ezáltal egészségesebb életterek és munkahelyek épüljenek. 2015-ben megalapította a Biobaushop Kft-ét és BIOKAY márkanév alatt, hazai alapanyagokból gyártanak, minősített vályog építőanyagokat, és forgalmaznak természetes hőszigeteléseket.

BÓNUSZ ELŐADÁSOK

ONLINE HOZZÁFÉRÉSSEL

Új tervezői kihívások az új építési technológiák kapcsán

Bálint Rozália

Okleveles építészmérnök, vendég előadó és konzulens a BME Épületszerkezettani tanszékén, valamint az Óbudai Egyetem Környezetmérnöki karán, a környezettudatos építés és alternatív energiahasználat témaköreiben. 2016-os alapításától az atelierR design studio vezető tervezőjeként, különös figyelmet fordít a családi házak generál tervezésre: a kivitelezési gyakorlatokban jártas tervezőcsapatuk és szakági partnereik együttműködésével a teljes tervezői folyamatot lefedik, a körültekintő műszaki tanácsadástól a belsőépítészetig.

Lemezalapok és sávalapok

Horváth Bence

Okleveles építészmérnök, 2019 óta a Ravago Building Solutions Hungary Kft. műszaki szaktanácsadója. A BME építészmérnöki karán végzett tanulmányai alatt részt vett az Országos Tudományos Diákköri konferencián, passzívházakkal kapcsolatos kutatásával. A 2019-es Solar Decathlon Europe versenyen a BME csapatában épületszerkezeti-tervezői munkálatokat végzett.

Kéréseiddel, kérdéseiddel Szabó Dórát tudod keresni:

TELEFON: +3620 426 5857
EMAIL: szabod@epitemahazam.hu

Cookie tájékoztató | Általános szerződési feltételek | Adatkezelési tájékoztató